Az aktív szén 6 felhasználási módja és jótékony hatása szervezetünkre.

Az aktív egyik legcsodálatosabb természetes szer, amivel csak találkoztam. Határozottan az egyik kedvencem! Én mindig beveszek belőle, ha gyomorrontásom van, hasmenés vagy felfúvódás, puffadás gyötör.

És mindig beválik!

Az aktív szén segít megszabadulni a szervezetünkben levő gombáktól, vírusoktól és baktériumoktól. Az aktív szén képes magába szívni a gázokat, különösen az alsó béltraktusban, így segít megszabadulni a felfúvódástól, puffadástól és a szélgörcsöktől.

Az aktív szén alkalmazása

Az aktív szénnek sokféle alkalmazása lehetséges. Leggyakrabban akkor használjuk, ha véletlenül lenyelünk valamilyen mérgező anyagot, de ha megharapott egy mérges kígyó, megcsípett egy mérges pók, az aktív szén még meg is mentheti az életedet.

Mint ahogy tette is már azt sok embernél, akiknek mérgező mennyiségű vegyi anyag (pl. házi tisztítószer) vagy drog (nyugtató, narkotikum vagy fájdalomcsillapító) került a szervezetébe.

Ha Neked vannak gyermekeid, már az is elég indok ahhoz, hogy mindig legyen otthon aktív szén!

Fura módon az aktív szenet külsőleg is lehet alkalmazni; vannak, akik a bőrüket tisztítják, vagy a fogukat fehérítik vele, de olvass csak tovább…

Mi az az aktív szén?

Az emberek évezredek óta használják az aktív szenet. Az első világháborúban aktív szén volt a gázálarcokban, amelyek védték a katonákat a mérges gázoktól, és 1930 óta a víz tisztítására is ezt használják (így teszik íztelenné és szagtalanná).

Az aktív szén porózus felülete csapdába tudja ejteni a toxinokat.

Az aktív szén kémiailag magához köt más anyagokat, és el tud nyelni a saját súlyánál nagyobb súlyú mérgező anyagokat. Pórusainak köszönhetően elképesztően nagy felülettel rendelkezik; 2,5 cm3 aktív szén felszíni területe megegyezik két teniszpálya területével. Ezért képes az aktív szén annyi mérgező anyagot, atomot és iont magába szívni.

Az aktív szén előnyös tulajdonságai

1. Vészhelyzetben megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól

Egy a Medical Toxicology and Adverse Drug Experience című folyóiratban közölt tanulmány szerint az aktív szén drogok és mérgező anyagok egész sorának felszívódását gátolja sürgősségi helyzetekben, és még azt követően is elősegíti semlegesítésüket, miután már felszívódtak a szervezetben. A következők túladagolásakor jelent segítséget:

  • gyógyszerek, pl. acetaminofen vagy aszpirin, ópium, kokain és morfin
  • rovarölő szerek (többek között DDT)
  • higany, ólom és más vegyi anyagok.
 

Az aktív szén akkor a leghatékonyabb, ha a mérgezést követő első órában alkalmazzák. Vannak azonban olyan anyagok, amelyek ellen az aktív szén hatástalan:

  • Az olyan fémek, mint például a vas és a lítium
  • Bizonyos savak, amelyek gyorsan károsítják a belső szöveteket.

Egyszerűen szólva, ha Te vagy a környezetedben valaki mérgező anyagot nyelt le, az aktív szén semlegesítheti az anyag mérgező hatását, és gyorsabban megszabadulhatsz tőle, mint aktív szén nélkül. Ha valaki nagyon mérgező anyagot nyelt le, az aktív szén alkalmazása megmentheti az életét.

Hívjuk a mentőket

Fontos, hogy vészhelyzetben egészségügyi szakember alkalmazza az aktív szenet, mivel az adagolás nagyban függ a kezelendő személytől, az elfogyasztott drogtól vagy lenyelt méregtől.Figyelembe kell venni, mennyi méreganyag került a gyomorba, mivel az aktív szén olyan, mint a szivacs - ha megtelik, már nem tud hatást kifejteni.

Életveszélyes mérgezés vagy drog túladagolás esetén viszont értékes időt nyerhetünk, ha van otthon aktív szén, mivel a mentők telefonon keresztül is megmondhatják, mennyi aktív szenet adjunk a mérgezettnek.

Mit ne tegyünk

Az aktív szénnel óvatosan kell bánni, ha gyógyszereket szedünk, mivel azokat is hatástalanítja, így legalább 3 órás különbséggel fogyasszuk őket együtt. Ne szedd 45 napnál folyamatosabban, mert akadályozhatja a fontos tápanyagok felszívódását az élelmiszerekből a szervezetben.

Aktív szén hatása a bőrre:

2. Csípések és harapások hatásának enyhítésére

Az aktív szenes borogatás segít a méhcsípések, csalántól származó kiütések, kígyómarás vagy pókcsípés (többek között a rendkívül mérgező „fekete özvegy” csípése is), és egyéb mérgező harapások hatásainak közömbösítésében. Csak ki kell nyisd hozzá a kapszulatokot!

Egy, a Harvardi Egyetemen publikált dolgozat szerint a faszenes borogatás hatékonyan kivonja a mérget a kígyó- és rovarcsípésekből. Az interneten sok olyan történet olvasható, hogy a faszenes borogatás megmentette valakinek az életét, akit méhek vagy pókok csíptek meg - különösen azokét, akik allergiásak voltak a csípésekre, és nem volt náluk epinefrin.

3. Elmulasztja a pattanásokat és egészségesebbé teszi a bőrt

Mivel az aktív szén eltávolítja a mérgező anyagokat, esetenként segít a pattanások és más bőrhibák elhárításában is. A smink tökéletesen eltávolítható vele.

Bőrünkre a következő keveréket vihetjük fel: fél vagy egy kapszulányi aktív szénpor, egy teáskanál aloé vera gél, egy teáskanál víz vagy rózsavíz, öt csepp teafa olaj és egy csipetnyi himalájai só. Keverjük simává az összetevőket. A keverék fekete lesz, és bár elszínezheti a ruhát és a bútor felületét, a bőrön nem hagy nyomot. Vigyük fel a bőrünkre, hagyjuk megszáradni, majd öblítsük le. Ragyogó lesz a bőrünk.

4. Fogfehérítés aktív szénnel

Az ember nem is gondolná, hogy egy fekete por fehéríti a fogakat, de meglepő módon mindössze annyit kell tenni, hogy megszórjuk aktív szénporral a fogkefére nyomott fogkrémet, és azzal mossuk meg a fogunkat.

Fogmosás közben bizarr a látvány, de ha naponta gyakoroljuk, néhány héten belül észre fogjuk venni a hatást. Az aktív szén íztelen és szagtalan, tehát az átmenetileg fekete fogaktól eltekintve nem lehet érezni, hogy szén van az ember szájában.

Ne feledjük, hogy az aktív szén finom fekete por, és bár nem színezi el a bőrt, szét tud szóródni, ezért legyen a kezünk ügyében egy nedves papírtörölköző, hogy gyorsan feltakaríthassuk, ha szétszóródik.

5. Csökkenti vagy megszünteti a puffadást

Az aktív szén hatékonyan csökkentheti a keletkező gázok mennyiségét, különösen az olyan élelmiszerek fogyasztása után, mint a bab, amely gyakran okoz puffadást. Képes enyhíteni a gyomorrontás tüneteit vagy az émelygést is.

6. A bélrendszer méregtelenítése

Az aktív szén egy olyan anyag, amelynek hatalmas a felületi felszívó, vagyis adszorpciós képessége. Igen, adszorpciós, nem abszorpciós képességet írtam. Az adszorpció az a folyamat, amelynek során (szilárd, folyékony vagy légnemű) atomok és molekulák sokasága egy szilárd vagy folyékony felületre vándorol. Más szóval, a mérgező anyag az aktív szén felületéhez tapad.

Mivel az aktív szenet nem tudjuk megemészteni, az megmarad a gyomor- és bélrendszerben, majd a széklettel és a mérgekkel együtt kiürül a szervezetből.

Az aktív szén kiválóan megakadályozza sok, a bélrendszerbe kerülő mérgező anyag felszívódását. A WHO által „alapvető gyógyszernek” minősített szenet általánosan alkalmazzák gyógyintézetekben véletlen mérgezés vagy drogtúladagolás eseteiben.

Úgy állítják elő, hogy a szenet oxigénmentes közegben hevítik, és az eredmény egy rendkívül finom por lesz, millió pórussal, és hatalmas aktív szén felülettel.

Ez a felület teszi különlegessé az aktív szenet, amely magába szívja a toxikus anyagok mintegy 47%-át. Hogyan? A mérgező anyagokat az abszorpciónak nevezett folyamat szedi össze a szervezetben. Az aktív szén mágnesként vonzza magához a belekben levő mérgeket, amelyek aztán a széklettel távoznak a szervezetből.

Fekete mágia?

Egy kedves vásárlóm, aki allergiás a szójára és a tejre, sokszor felfúvódott, különösen, ha étteremben étkezett. Felsoroltam számára az aktív szén számos jótékony hatását, és Ő úgy döntött, kipróbálja. Azóta mindig van a retiküljében aktív szén, hogy azt alkalmanként bevethesse fenti esetekre.

Azt gondolom, hogy az aktív szénnel a kisebb emésztési zavarokat meg lehet gyógyítani. A hasmenéssel küszködő betegeknek azt javaslom, hogy ahelyett, hogy Imodiumot vagy ehhez hasonló gyógyszereket szednének a hasmenés megállítására - ami nem kezeli a probléma okát, inkább olyasmit vegyenek be, ami leköti a méreganyagokat, és eltávolítja őket a szervezetből.

Mivel azonban a hasmenés a szervezet természetes reakciója az emésztési problémára, fontos, hogy adjunk testünknek legalább 12 órát, hogy a káros anyagok maguktól távozhassanak, mielőtt elkezdjük a kezelést aktív szénnel.

Fontos infók az aktív szénről!

Mindenki tartson otthon aktív szenet! Ha gyerekeid vannak, ott kell lennie a polcon. Rengeteg vizet kell inni, amikor az ember aktív szenet vesz be. Ráadásul nem szabad más gyógyszerekkel együtt szedni, mivel hatóanyagukat magába szívja, semlegesítve azok hatását. Azt is meg kell jegyezni, hogy a tejtermékek csökkentik az aktív szén hatékonyságát. Ne egyél vagy igyál tejtermékeket, amikor széntablettát veszel be!

Érdekesség

Az autóforgalom következtében felszabaduló nitrogénoxidok rengeteg városi ember egészségét befolyásolják. Ez a tanulmány bemutatja, hogy az aktív szénnel adalékolt beton el tudja nyelni az NO2-t, és így zárt terekben csökkenteni tudja a környezetszennyezés mértékét.

Betonhidrátot és edzett cementpasztát NO2-vel teli légáramlat hatásának tettek ki, és megmérték az abszorpció mértékét. Kiderült, hogy a beton jelentős mennyiségű NO2 gázt tudott megkötni a felületén hosszabb időszakokon keresztül, annak következtében, hogy reakcióba lépett a lúgos betonhidráttal.

Ezen kívül a cementpasztában levő kis mennyiségű aktív szén javítja és meghosszabbítja az NO2 felszívódását, különösen a tipikus légköri CO2 szintek jelenlétében; és ez az adalék egy egész sor olyan hőmérsékleti körülmények között is hatékony, amelyeknek a beton általában ki van téve.

Prototípus garázsokat építettek aktív szénnel dúsított betonból, amelyek más szennyező anyagok jelenlétében is magukba szívták az NO2-t, amit egy benzinmotorral hajtott generátor bocsátott ki. Az ionos kromatográffal végzett elemzés szerint az elnyelt NO2 gáz főleg nitrát ionokká alakult a betonban.